Ravintola Smörin Voillà!-vieraaksi saapuu tänä vuonna Porvoosta ravintola VÅR:ista keittiömestari Niko Lehto. 36-vuotiaan korsolaislähtöisen ex-timpurin, nykyisin porvoolaistuneen ravintoloitsijan kaikkeen tekemiseen on vaikuttanut oma luonne ja määrätietoisuus. Lehto inspiroituu suuresti perinteistä, paikallisista sesongin raaka-aineista ja ennen kaikkea esteettisyydestä.
Hänen suuri haaveensa kokkina ja keittiömestarina on aina ollut saavuttaa Michelin-tähti, ja nyt sen unelman toteuduttua hän haluaa omalta osaltaan olla mukana viemässä Porvoolaista gastronomiaa maailmalle. Ravintola Smöriin Lehto tuo parhaita paloja Porvoolaisen gastronomian antimista – omalla tavallaan toteutettuna.
KEITTIÖN TERVEHDYKSET
LOHI
”Voileipäkakku”
RAPU
”Toast skagen”
MÄTI
purjoa ja perunaa
LEIPÄ
MALLAS
briossi & lisäkkeet
KUHA
EVÄ+KIELI
smetanaa ja fenkolia
PÄÄ
tomaattia ja rapukastiketta
VATSA
jugurttia ja katajanmarjaa
SELKÄ
metsäsieniä ja palsternakkaa
MAKEAT
LAKU
sitruuna ja kerma
VADELMA
manteli ja rommi
Makeiset
Ravintola Ekblomin Voillà!-vieraaksi saapuu tänä vuonna keittiömestari Dani Hänninen. Hänninen on ravintola Wellamon ravintoloitsija sekä keittiömestari, ja hän vaikuttaa Helsingissä myös muun muassa ravintola 305:n taustajoukoissa. Nuoresta iästään huolimatta pitkän kokkausuran tehnyt Hänninen on vaikuttanut arvostetuissa ravintoloissa, kilpailuissa ja näyttänyt myös osaamisensa Master Chef -ohjelmassa.
”Kokkailuni perustuu yksinkertaiseen, eettiseen sekä sesonkiperäiseen kokkaamisen sen kaikissa muodoissa. Kotimaiset raaka-aineet ovat lähellä sydäntäni ja ne on kaiken keskipisteenä. Sesongit, villit raaka-aineet sekä skandinaaviset maut korostuvat omassa ruoanlaitossani.”
Ekblomin vieraaksi saadaan myös huippuluokan baarimestari Turo Kotajärvi. Turo on kokenut ja palkittu ravintola-alan ammattilainen, jolla on pitkä tausta Helsingin huippu cocktailbaareista. Nykyään hän toimii ravintoloitsijana Helsinkiläisessä The Firm Cocktail baarissa, The Bull & The Firmissä, Ravintola Wellamossa sekä juuri avatussa Ravintola 305:ssa. Turon ennakkoluulottomasti makuja yhdisteleviä cocktaileja pääset maistamaan Voillà!-tapahtumassa ravintola Ekblomissa.
Mustatorvisienitempura & ruskeavoiemulsio
Siika & mustaherukka
suolattua siikaa, pippuriemulsiota, mustaherukkalientä
Metsäsieni & tomaatti
metsäsieniä, tomaattia, mustaa tryffeliä
***
Kuha & maa-artisokka
kotimaista kuhaa, karamellisoitua maa-artisokkaa, hummerikastiketta
***
Mänty & mustapippuri
mantelikakkua, mäntyjäätelöä, mustapippurikreemiä
Tattitoffee
Voillà!-ruokatapahtumaan oma osteribaari! Gräddan Voillà-vieraaksi saapuu Kalatukku E. Erikssonin ostopäällikkö ja kalahankinnan kova ammattilainen Martin Söderström.
Söderström on intohimoinen osteriharrastaja ja hänet tunnetaan osterinavauksen sekä Suomen että koko Pohjoismaiden hallitsevana mestarina. Erikssonin osteribaarissa tarjoillaan Voillàssa villinä kasvaneita Euroopan ostereita ja viljeltyjä Fin De Claire -ostereita.
OSTERIBAARI
ALKURUOKABUFFA
Appelsiinitäysmehua M, G
Omenamehua M, G
Appelsiini-mangosmoothie L, G
Romainesalaattia, caesar kastiketta L, G (sisältää anjovista)
Croisantteja, foccacciaa ja krutonkeja L
Tsatsikia, pestoa ja marmeladia L, G (sisältää pähkinää)
Kurkkua ja pikkelöityä punasipulia M, G
Marinoituja antipastokasviksia L, G
Fenkolisalaattia L, G
Tomaatti-mozzarellasalaattia ja tuoreita yrttejä L, G
Kasvispiirakkaa L
Härkätartaria ruisnapilla L
Pil pil -katkarapuja ja bruschettaa L
Sokerisuolattua kirjolohta ja sitruunamajoneesia L, G
LÄMPIMÄT PÄÄRUOAT
Paahdettua kananpoikaa, rapeaa parmankinkkua ja timjamikastiketta L, G
Fetalla ja kirsikkatomaateilla täytettyjä munakoisoja L, G
JÄLKIRUOKABUFFA
Manchegojuustoa ja limehunajaa L, G
Vastapaistettuja churroja ja suklaakastiketta L
Appelsiini-suklaakakkua L, G
Paninin Voillà!-vieraaksi saapuu Fiasco?–ravintolan keittiömestari Viljami Broas. Italialaista keittiötä modernilla otteella Helsingissä luotsaava Broas kertoo Fiascon filosofian perustuvan parhaisiin kauden raaka-aineisiin, huipputuotteisiin niin kotimaasta kuin Italiasta sekä isoon kauhaan rakkautta. Hän on kokannut muun muassa ravintola La Maisonissa, Sofia Gastrossa ja Helsinki Distilleryn tislaamo-ravintolassa ennen astumista Fiascon ruoriin.
Viljamin kokkaustyyli tuo pohjoismaisen otteen tuttuun Italian keittiöön ryyditettynä sesongin parhailla herkuilla. Keskiössä hyvän maun lisäksi on aina tuoda ripaus yllättävyyttä lautaselle ja hyvää rytmiä menuseen. Keskellä korona-pandemian sulkuja syntynyt Fiasco? aloitti pop-up-ravintolana, mutta suuren suosion jälkeen se on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin Etelärannassa. Broas toimii ravintolan keittiömestarina ja omistajana keittiössä häärii Henri Alén.
Superiore: Siikaa crudo, fenkoliemulsiota ja lehtikaalia
Primi: Agnolotti del plin paahdetusta maa-artisokasta, Colonnata-laardoa ja tryffelivaahtoa
Secondi: Täytettyä viiriäistä, metsäsieniä ja viiriäislientä
Dolce: Mustikkasemifreddo, valkosuklaata ja hasselpähkinää
Jo vuonna 2005 Ravintolakoulu Perhossa kokkailun aloittanut keittiöpäällikkö Simo Pietarinen saapuu Voillà!-tapahtuman vieraaksi lokakuussa. Muun muassa G.W.Sundmanssissa, Luomossa sekä Demossa uran luonut Pietarinen vastaa ruokatapahtuman ajan Göranin ja Suomen Joutsenen menuista.
Merellinen ympäristö on tullut tutuksi keittiöpäällikön roolissa Finnlinesin uudella Finnsirius-laivalla, joten Kapteenin salonki sekä Göran ovat huippukokille kuin paluu kotisatamaan. Pietarisen taustalla on myös vahva kilpailukokemus: hän on toiminut useamman vuoden Suomen Kokkimaajoukkueen jäsenenä ja yksilökilpailuissa edustanut suomea Pariisissa sekä Abu Dhabissa. Palkintohyllystä löytyy myös suomen ensimmäisen Makea mestari -kilpailun voitto
SUOMEN JOUTSEN
MENU + VIINIPAKETTI 120€
Perjantai 6.10. kattaus klo 18:30
Lauantai 7.10. kattaukset klo 20:00
Suomen Joutsenen Kapteenin salongissa tarjoillaan useamman ruokalajin menu viinipaketilla tai alkoholittomalla juomapaketilla.
Suomen Joutsenen Kapteenin salongissa tarjoillaan 8 ruokalajin illallismenu viinipaketilla tai alkoholittomalla juomapaketilla.
Kevyesti paahdettua kurpitsaa, kurpitsahilloketta ja rapeaa kurpitsaa. Kurpitsakastiketta ja linssi “ragù”
Perunalettua, kevyesti savustettua kirjolohta ja grillattua kurkkua. Tillillä maustettua piimäkastiketta ja mallasta
Haudutettua mustekalaa ja hapankermaa. Mangoldi-mustekalasalaattia sekä säilöttyä herukkaa
”Fromage de tete” Terriini porsaan niskasta, päästä ja kielestä. Kaalipyreetä, fermentoitua sekä pikkelöityä omenaa
*****
Kampasimpukka kvenelli, kuohkeaa hummerikastiketta ja kyssäkaalia
*****
Punajuuri bbq-kastikkeella glaseerattua ankanrintaa, ylikypsää ankankoipea ja punajuuripyreetä. Haudutettua punajuurta, hapankaalia ja kermainen konjakkikastike
*****
Mimolette-juustoa vaahtona ja raasteena, porkkana lientä ja kauraa
*****
Valkosuklaamoussea, vuohenmaitojogurttijäädykettä ja lakritsia. Tilligranitea ja “metsä” mysliä
Suomen Joutsenen varaukset: p. 020 741 7333 / info@voiveljet.fi
•••
RAVINTOLA GÖRAN VOILLÀ!-BRUNSSI 41€
Lauantai 7.10. kello 12-16
Sunnuntai 8.10. kello 12-16
Ravintola Göranissa tarjoillaan saaristolaismenu, joka sisältää useita eri alkuruokia, lämpimän pääruoan sekä valikoiman eri jälkiruokia. Alkuruoat ja jälkiruoat tarjoillaan noutopöydästä, ja pääruoka tarjoillaan lautasannoksena.
Saaristolaispöytä:
Kirkas perunasalaatti frex-perunasta
Savustettua punajuurta ja pesto Kotipellon puutarhan yrteistä
Sitruunaverbena silakkaa & mustaherukka silakkaa
Rakuunasinappisilliä & currysilliä
Graavattua punajuurilohta, yrttilohta sekä appelsiinilohta
Perunasinappiterriiniä sekä kukkakaaliterriiniä
Skagen & kananmuna
Savulohimoussea, tillibriossia sekä pikkelöityä kurkkua
Mätimoussea ja rapeaa perunaa ”savumuikkukukko”
Pääruokavaihtoehdot:
Haudutettua turskanseläkettä, mallasleipävanukasta sekä paahdettua kukkakaalia. Kukkakaalipyree ja grillivoi-valkoviinikastiketta
TAI
Yön yli haudutettua karitsanniskaa, grillattua kaalia sekä fermentoidulla valkosipulilla maustettu perunapyreetä. Pikkelöityä omenaa ja kermainen pippurikastike
Jälkiruokapöytä:
Sitruunapiiras, marenkia sekä suolasitruunaa
Mustaherukkamoussea, punaherukkamoussea sekä espresso-suklaa-suolakinuskia
Mannapuuroa siiderillä maustettuna ja Normandian makuja eksoottisella twistillä
Baileys Tiramisu
Baarimestari Anniina Viskari tulee tekemään Tiirikkalaan kahvin ja teen innostamia cocktaileja perjantaina 6.10. ja lauantaina 7.10. klo 18–22:30.
Viskari on koko ikänsä tehnyt töitä ravintola-alalla lukuisissa erilaisissa tehtävissä. Intohimo cocktaileihin syttyi Jyväskylässä ja saman intohimon perässä Anniina muutti Helsinkiin töihin palkittuun cocktail baariin.
Nuoresta urastaan cocktail-alalla huolimatta Anniina on toiminut pääbaarimestarina Helsingin American Barissa, osallistunut erilaisiin cocktail kilpailuihin ja vastaa tällä hetkellä Trillby&Chadwick cocktailbaarin pyörittämisestä. Salakapakka cocktailbaarin pyörittämisen ohella Viskari jatkaa kisailua ja on mukana erilaisissa projekteissa.
Alalla Anniinaa draivaa vastuullisuus, innovatiivisuus, itsensä ja tiimin kehittäminen sekä omalta mukavuusalueelta poistuminen. ”Aina on siistiä yllättää itsensä.”
Tämä hetkiseksi lempparijuomaksi Viskari nimeää Mezcal Negronin, neat.
Menu julkaistaan syyskuussa.